SIKÇA SORULAN SORULAR
TESİSE GELMEDEN NASIL ADAK KESİLİR ?
1. Sipariş verin (0216 523 95 22)
Bizleri arayarak adak ve kurban seçimini yapıyoruz. Anlaştıktan sonra ödemenizi yapıyorsunuz.
2. Telefonda vekalet
Telefonda vekaletinizi bizlere vererek adağınızın kesimini yapıyoruz. İsterseniz canlı olarak veya kesilmiş olarakta gönderebiliriz. Kesim yapıldıktan sonra sizlerin adınıza olan adak kesimini video ya kayıt ederek sizlere gönderiyoruz.
3. Evinize Teslim
Adres bilgilerinizide verdikten sonra, artık adak veya kurbanınızı sizlere ücretsiz teslim ediyoruz. İsterseniz kapıda kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz.
ADAK KESMENİN ŞARTLARI NELERDİR?
1. Adanan şeyin cinsinden bir farz veya vacip ibadetin bulunması gerekir. Mesela namaz kılmayı, oruç tutmayı, sadaka vermeyi, kurban kesmeyi konu alan adaklar geçerlidir. Hasta ziyareti veya mevlid okutma adak konusu olmaz. Türbelerde mum yakma, horoz kesme, bez bağlama, şeker ve helva dağıtma gibi halk arasında görülen adak adetlerinin İslam’da yeri yoktur.
2. Adanan şey bizzat hedeflenen (maksut) ibadet cinsinden olmalı, başka bir ibadete vesile olduğu için farz veya vacip sayılan bir ibadet olmamalıdır. Mesela abdest almayı, ezan ve kamet okumayı, mescide girmeyi konu alan adak geçerli olmaz.
3. Adanan husus, adayan şahsın o anda veya daha sonra yapması gereken farz veya vacip bir ibadet olmamalıdır. Kılmakla mükellef olduğu namaz, tutmakla mükellef olduğu ramazan orucu adak konusu olmaz.
4. Adanan şeyin meydana gelmesi ve yapılması maddeten ve dinen mümkün ve meşru olması, mal ise adayan şahsın mülkiyetinde bulunması gerekir. Bir kimsenin sahip olmadığı malı adaması geçersiz, sahip olduğundan fazlasını adaması halinde ise sadece sahip olduğu kadarı hakkında geçerlidir. Ancak bir kimsenin ileride sahip olması kuvvetle muhtemel bir malla ilgili adağı geçerli sayılır. Mesela ileride miras yoluyla sahip olacağı malın adanması böyledir. Adanan adak, başkasının mülkiyetinde bulunan bir malla ilgili olmamalıdır.
5. Adanan fiil Allah’a isyanı, bid’at, günah ve masiyeti içermemelidir. Bu takdirde adak geçersizdir (Kasani, Bedaiü’s-Sanai, V, 82-92). Meydana gelmesi istenmeyen bir şarta bağlı olarak adakta bulunan şahısların, mesela yalan söylememeye, kötü bir fiili işlememeye nezredip bu fiili işlemesi halinde adakta bulunan kimselerin, Allah’a karşı verdiği bu sözde durması gerekir. Mesela “Bir daha içki içmeyeceğim, içersem bir ay oruç tutayım.” şeklinde adakta bulunma böyledir. Fakat istenmeyen şart gerçekleşirse dilerse adadığı şeyi yerine getirir, dilerse yemin kefareti öder. Hanefiler bu durumda yemin kefareti ödemenin daha isabetli bir davranış olacağı görüşündedir. Çünkü bu ahitleşme yemin sayılmaktadır (İbn Abidin, Reddu’l-Muhtar, III, 738).
ADAK VE KURBAN NERELERE BAĞIŞ EDEBİLİRİM?
Üsküdar Belediyesi Aşevi Derneği
Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği (TOGEM)
Aziz Mahmud Hüdâyî Kız Kuran Kursu